keskiviikko 12. elokuuta 2015

Trogir - viehättävä historiallinen kaupunki

Edellisessä postauksessa kerroin, että loma-asuntomme sijaitsi Trogirissa ja vanhaan kaupunkiin oli noin 5 min kävelymatka. Käytiin Trogirin vanhassa kaupungissa useita kertoja.

Trogirin vanhakaupunki on rakennettu mantereen ja Ciovon saaren väliselle saarelle. Saaret on yhdistetty mantereeseen silloilla, mikä helpottaa saarten välistä liikennettä. Oheisesta kuvasta näkee tämän parhaiten - Trogir keskellä, manner vasemmalla ja oikealla Ciovon saari.

Trogir
Kuva lainattu croatia.hr

Ciovon saarella on tarjolla paljon loma-asuntoja ja siellä sijaitsee myös useita suosittuja uimarantoja. Mekin vietettiin Ciovon saarella yksi mukava rantapäivä. Kroatiassa pitää muistaa rannoilla uimakengät, koska merisiilejä on melkein kaikilla rannoilla.

Trogir on 1800 vuotta vanha kaupunki ja sen historia ulottuu jopa vanhaan Kreikkaan asti. Vuonna 1997 kaupunki listattiin Unescon maailmanperintökohteisiin. 

Trogirin vanha kaupunki on muurien ympäröimä ja luonnollisesti kaupungissa on useita portteja, josta pääsee muurien sisälle.

DSCN2124

DSCN2153

Trogirin vanhakaupunki on aika pieni, mutta silti siellä on paljon nähtävää ja koettavaa.  Mielestäni sen viehättävyys piilee nimenomaan sen pienessä koossa. Kierrettiin kapeita kujia ja ihasteltiin hienoja rakennuksia. Karttaa ei kaupungissa tarvita, koska aika pian kiertelyn jälkeen saavut taas meren äärelle.

DSCN2121

DSCN2137

Vanhassa kaupungissa on todella paljon viehättäviä kahviloita ja ravintoloita. Ehdittiin useampana iltana kaupunkiin kävelemään, syömään ja iltadrinkille.

DSCN2133

DSCN2115

DSCN2131

DSCN2143

Yksi ilta Trogirin pääaukiolla oli esiintymässä paikallinen bändi. Istuttiin aukiolla, nautittiin hyvistä juomista ja kuunneltiin musiikkia. Aivan ihana ilta lämpimässä trooppisessa ilmastossa.

DSCN2410

Untitled

Kerran käytiin syömässä ravintola Kamerlengossa. Tilattiin mieheni kanssa kahdelle henkilölle tarkoitetun liharuuan (grill-mix). Annoksessa oli erilaisia grillattuja lihoja, mukana oli myös kasviksia ja ranskalaisia. Ruoka oli oikein hyvä. Myös tyttäremme pasta-annos oli todella maukas. Ravintolalasku oli 500 kunaa eli noin 70 €. Siihen sisältyi kahden henkilön grill-mix lihasta, yksi pasta-annos, puoli litraa paikallista viiniä, 1 cocis ja 1 l kivennäisvettä.

DSCN2313


Hintataso ravintolassa ei ole mitenkään kovin halpa, sen takia syötiin jonkun verran illallista loma-asunnolla ja tultiin kaupunkiin muuten vaan kävelemään ja syömään jäätelöä tai nutella-lettuja.

Syötiin useasti myös ns. kroatialaista pikaruokaa, jotka ovat erilaiset pasteijat/piirakat, joiden täytteenä on suolaista tuorejuustoa tai pinaattia. Myös pizza on erittäin suosittu Kroatiassa ja halvalla sitä saa leipomoista. Leipomoja on oikeastaan kaikkialla, koska ne ovat paikallisten suosiossa. Sieltä haetaan joka päivä tuoretta leipää ja erilaisia suolaisia ja makeita piirakoita.

Trogirin nähtävyydet:

Me ei käyty missään nähtävyydessä sisällä vaan katsottiin rakennuksia ulkoa päin. Tärkeimmät nähtävyydet Trogirissa ovat:

1. Sveti Lovron katedraali. Myös kellotorniin pääsee kiipeämään.
DSCN2109

DSCN2307

DSCN2413 

2. Duke palatsi
DSCN2309

DSCN2112

3. Kamerlengo linnoitus
DSCN2149

Trogirissa on myös satama, johon ankkuroituu isoja huvijahteja. Sataman vieressä on myös paljon rantaravintoloita. Illalla rantakatu täytyykin ihmisistä, jotka nauttivat illallista hienoissa merimaisemissa. Kadulla on myös lettuja myyviä kioskeja, josta ostettiin meidän suosimia nutella-lettuja. Lettukioskeja on Kroatiassa melkein joka paikassa ja ne ovat edullisia, yleensä noin 2 €/kpl.

DSCN2412

Ihastuttiin Trogirin vanhaan kaupunkiin täysin. Jos olet lomailemassa esimerkiksi Splitissä, Trogiriin kannattaa ehdottomasti tehdä päiväretki. Trogir sijaitsee 28 km Splitistä länteen ja sinne pääsee bussilla tai veneellä.

Muut matkakertomukset löydät tästä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti