Mlinista Kotoriin on matkaa noin 90 km, mutta rajamuodollisuudet, ruuhkaiset ja mutkittelevat merenrantatiet huomioonottaen kokonaismatka-aika vierähtää helposti noin kolmisen tuntia. Tietysti matkaan voi mennä vähemmän tai jopa enemmän aikaa.
Kotorinlahden faktat:
- jakautuu neljään pienempään osaan, uloimmat osan muodostavat Tivatin ja Herceg Novin lahdet ja sisimmän osan Kotorinlahti ja Risanin lahti.
- jyrkkien vuorten ympäröimä
- noin 28 km pitkä ja 87 neliökilomentrin laajuinen
- suurin syvyys noin 60 m, keskisyvyys 27,3 m
- levein kohta 7 km
- kapein kohta vain 300 m
- rantaviivaa noin 107 km
Kotorilahden kapeimmasta kohdasta kulkee autolautta lahden yli, jolla säästää hieman ajoaikaa Kotoriin. Me valittiin kuitenkin pitempi reitti ja kierrettiin autolla lahden ympäri. Postikorttimaisemat ovat koko ajan läsnä ja ihailtavaa riitti koko matkan ajan.
Alla olevasta kartasta näkee, mitä reittiä kuljettiin Kotoriin.
Kotor on reilun viiden tuhannen asukkaan kaupunki, joka sijaitsee todella ihanalla paikalla suojaisessa merenpoukamassa. Kaupunki on todella suosittu turistien keskuudessa ja erityisesti jos satamassa on iso risteilyalus, vanhakaupunki on aivan tupaten täynnä.
Kotorin vanhaa kaupunkia suojaavat muurit
Muuri sisäpuolelta
Kotor on todella tunnelmallinen ja historiallinen kaupunki ja kuuluu Unescon maailmanperintökohteisiin. Koko kaupunki on täynnä kapeita kujia, kirkkoja, palatseja, aukioita ja hyvin vanhoja rakennuksia.
Päivässä ehtii hyvin kiertää kaupungin, mutta illalla on kaupungissa varmasti eri tunnelma kuin päivällä. Kotorin vanhassa kaupungissa näytti olevan todella viehättäviä hotelleja, jossa olisi voinut hyvin viettää yhden yön. Me ei kuitenkaan jääty yöksi vaan ajettiin illalla takaisin Kroatiaan.
Hotel Marija sijaitsee todella sympaattisessa rakennuksessa
Kotorin katolilainen katedraali, joka on rakennettu 1166
Kotorin vanha kellotorni
Vanhankaupungin laidalla korkealla vuorenrinteellä on linnoitus. Mietittiin hetken, että jaksetaanko kipua tämä raskas 1050 portaan nousu 40 asteen kuumuudessa. Päätettiin, että ei jakseta, näin ollen meiltä jäi tämä linnoitus ja näkymät korkealta Kotorinlahdelle kokematta. Pääsymaksu maksetaan ennen nousua ja se on 3 eur.
Kuva lainattu: wikipedia
Maisemat kuvattu linnoitukselle vievältä polulta,
Maisemat ylhäältä ovat varmasti palkitsevat ja jos oltaisiin oltu Kotorissa keväällä tai syksyllä, oltaisiin varmasti kivuttu linnoitukselle.
Perinteisesti turistit syövät vanhankaupungin ravintoiloissa, mutta me päätettiin lähteä etsimään ruokapaikkaa hieman syrjemmältä. Löydettiin Kotorin vanhankaupungin läheltä pieni kauppakeskus. Siellä oli muutama ruokapaikka ja me päätettiin valita Saporin kahvilan lounaspaikaksi. Siellä hinnat olivat todella edullisia ja ruoka todella hyvä. Söin siellä elämäni parhaan kana-cecarsalaatin.
Kotorilahden ympärillä on useita pieniä viehättäviä kaupunkeja. Yksi niistä on Perast, jossa vierailimme paluumatkalla.
Perastin edustalla sijaitsee myös kaksi pienempää saarta, johon pääsee veneellä. Yksi saarista on keinotekoinen saari Gospa od Skrpjela (Our Lady of the Rocks), jossa on kirkko ja museo. Lyhyt venematka olisi maksanut 15 €/hlö, jätimme tämän väliin, koska pidimme laivamatkan hintaa hyvin kalliina.
Our Lady of the Rocks
Perastissa oli myös uima-ranta, jossa merivesi oli todella kirkasta.
Perastissa vierailun jälkeen lähdettiin ajamaan samaa reittiä takaisin Kroatiaan. Päiväretki Montenegroon oli todella mielenkiintoinen ja maisemat kuin postikortista. Suosittelet ehdottomasti vierailemaan Kotorinlahden maisemissa. Sinne on helppo tehdä päiväretki Dubrovnikista.
Kotorinlahden merenrantatie
Muut matkakertomukset löydät tästä.
Tuolla on kyllä niin kaunista <3 Ihania aurinkoisia kuvia näin pilviseen päivään.
VastaaPoistaMaisemat ovat kyllä kauniit. Ihana muistella aurinkoisia kesäpäiviä :)
PoistaTämä on meidänkin listalla
VastaaPoistaEhdottomasti kannatta mennä käymään, todella upea paikka :)
Poista